Paluu Sargassomerelle

Ankeriaat ovat muuten varsin mielenkiintoisia ja mystisiä kaloja. Ne syntyvät Sargassomerellä, käyvät vaeltamassa kaukana pohjoisen makeissa vesissä ja lopulta palaavat takaisin  Sargassolle lisääntymään ja kuolemaan.

Moni varmaan kysyy nyt, että missä sellainen Sargassomeri sijaitsee? Voin kertoa (tarkistin asian Wikipediasta), että Sargassomeri on Pohjois-Atlantin osa Länsi-Intian, Bermudan ja Azorien saaristojen välissä ja käsittää suunnilleen 8.5 miljoonaa neliökilometriä. Sargassomeri on saanut nimensä sitä kiertävien merivirtojen rannikolta tuomista Sargassum-suvun levistä.

Ankeriaan massiivinen vaellusvietti on vertaansa vailla. Se muuttaa matkalla muotoaan monta kertaa ja muutos suolaisesta vedestä makeaan vesiin ja pieniin pohjoisen jokiin on monille kohtalokas, mutta useimmat selviytyvät.  Ankerias elää vaellusmatkallaan yksinäisyydessä jopa useita vuosikymmeniä. Meressä se saattaa uida jopa 1000.n metrin syvyydessä ja kasvaa noin toista metriä pitkäksi käärmemäiseksi kalaksi. Ankeriaan mystistä suunnistustaitoa ei ole pystytty tähän mennessä selittämään. Ei kaikkea edes tarvitse selittää.

Miksi kirjoitan tänään ankeriaista? En tiedä, ehkäpä vertaan ankeriaan elämää ihmisen vaellukseen maan päällä, koska ei siinä loppujenlopuksi kovin paljon ole eroavaisuutta. Eikä siitä ole edes kovin pitkä aika maailmanhistorian aikajanalla, kun joku alkueläin ( josta vähitellen muodostui ihminen) rantautui muinaisesta alkumerestä kuivalle maalle. Toiset meistä elävät ehkä tiedostamattaan ns. syvissä vesissä ja toiset pintaliitävät suvereenisti seuroista toiseen. Mutta matkalla olemme kaiken aikaa – kuten ankeriaat – ja kotia kohti.

No niin, vaalit tuli ja meni, mutta en halua niitä tämän enempää kommentoida. Kansa on puhunut ja pulinat pois. Aina joku voittaa ja aina joku häviää, mutta äänestysprosentti vaan pysyy liian matalana. Vain vähän yli puolet käyttää äänioikeuttaan, ja sen perusteella tehdään poliittisia johtopäätöksiä puoleen ja toiseen?

Jos saataisiin nettiäänestys toimimaan, tilanne voisi muuttua. Tai sitten ei. Täytyy muistaa, että äänestämättömyys on kuitenkin valinta siinä kuin äänestäminenkin ja se täytyy vaan hyväksyä. Minä ainakin hyväksyn.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *